Sulejman Veličanstveni

Muhteşem Yüzyıl (original)

Sulejman Veličanstveni

Sulejman Veličanstveni je epska saga koja oslikava život jednog od najvećih turskih ali i svjetskih osvajača u historiji, Sulejmana Prvog, vraća na male ekrane popularnog glumca Halita Ergença, kojeg mnogi i dalje zovu jednostavno Onur, po liku iz serije 1001 noć.

Serija prati Sulejmanov buran život, uspjehe, pohode, intrige na dvoru i u haremu, dočaravajući epohu 16. vijeka i moćnogOsmanskog carstva.

Sultan Sulejman je na vlast stupio kao mladić od 26 godina, dok je njegova vladavina trajala 46 godina. Bio je najznačajniji osmanski vladar koji je učestvovao u osvajačkim pohodima poEvropi, Aziji, a 1521. godine zauzeo je i Beograd. Ipak, Sulejmanove ambicije su bile još veće, kretao se kaAustrougarskoj predstavljajući prijetnju čitavoj Zapadnoj Evropi.

Serija počinje upoznavanjem Sulejmana sa najznačajnijom ženom u njegovom životu, robinjom Alexandrom La Rossa, kćerkom ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Djevojka je kidnapovana i prodata u roblje, ali je uspjela da zavede najmoćnijeg čovjeka u Turskoj i postane sultanija i najveća ljubav moćnog Sulejmana. Rodila mu je četvero djece i zajedno s njim vladala Osmanskim carstvom.

Ličnosti iz serije:

Sulejman I Veličanstveni (Halit Ergenç) – Deseti sultan Osmanskog carstva. Vladao je od 1520. do 1566. godine. Bio je čovjek višestrukih talenata: vješt vojni strateg, veliki zakonodavac, prefinjen pjesnik i strastveni obožavalac svoje jedine zakonite supruge, Ukrajinke Alexandre La Rossa (u nekim historijskim spisima stoji da se zvala i Anastasija i Rokselana). Naslijedio je carstvo u usponu koje je proširio na tri kontinenta.

Valide (Nebahat Çehre) –  Sujelmanova majka i žena sultana Selima I. Imala je 17 godina kada je rodila Sulejmana. Tokom Sulejmanove vladavine uspijevala je da drži pod kontrolom ljubomoru, zavist i neprijateljstvo među ženama u haremu.

Alexandra (Meryem Uzerli) – Hurrem ili Rokselana. Kćerka ukrajinskog popa. Brzo je postala omiljena sultanova robinja, a potom i njegova žena. Imala je veliki uticaj na događaje u carstvu. Kumovala je propasti prvog Sulejmanovog sina Mustafe, proširivši glasine da planira zavjeru protiv oca. Alexandrin sin Selim popeo se na tron i naslijedio oca.

Mahidervan (Nur Fettahoğlu) – Poznata i kao Đulbehar. Majka prvorođenog sultanovog sina Mustafe. U istanbulskom haremu je dobila vrlo uticajnu rivalku Alexandru, koja je potpuno osvojila Sulejmanovo srce. Netrpeljivost između dvije žene djelimično je uspijevala da drži pod kontrolom Valide, Sulejmanova majka. Ali nakon njene smrti odnosi između Mehidervan i Alexandre su se zaoštrili.

Ibrahim paša (Okan Yalabık) – Sulejmanov drug iz djetinjstva. Sultan je cijenio njegovu odanost i privrženost i postavio ga na mjesto velikog vezira. Pokazao se kao mudar i sposoban savjetnik. Ibrahim paša je bio jedan od Alexandrinih neprijatelja. Pružao je podršku prvom Sulejmanovom sinu Mustafi, koji je imao prvenstvo nad njenim sinovima, što ga je skupo koštalo.

(Izvor: teve.ba)

Info

  • Žanr:
      Telenovela
  • Trajanje epizode: 45 min.
  • Autor:
  • Prikazuje se na: Telenovela, Sapunica
  • Više informacija:

Trailer

Povezani članci