Marvelov Iron Fist (Gvozdena Pesnica)

Marvelov Iron Fist (Gvozdena Pesnica)

Dosta drama u striming areni ima problema sa brzinom, pa čak i Netflix-ov bolji Marvelovi programi su pokazali afinitet za neprirodno ubijanje sporednih radnji. Ali “Iron Fist” je najfrustriraniji i žešće dosadan primer Netflix-a u poslednje vreme. Nijedan element ovog tromog komada ne radi. U akcionim scenama nedostaje varnica, udarac i originalnost. Nijedan od monotonih likova ne ostavlja neki trajan utisak. I kako priča o poreklu teče, priča Denija Renda (Fina Džonsa), kako je prikazana od ovog kreativnog tima, uzbudljiva je kao kriška sira ostavljena na suncu predugo. Potrebna je cela večnost da se nešto desi u Iron Fist-u i kako usput posrće sa neinspirisanim produkcijskim dizajnom, običnom kinematografijom, bolni dijalog neodvraća gledaoca od opšteg nedostatka dubine, detalja ili momenta.

Srećno. Gledanje ove dve epizode do kraja je bio izazov.

Osnove serije Iron Fist su veoma poznate, ali naravno, to nije nužna prepreka uspehu stripa na malom ili velkom ekranu. Uz pomoć malo vrlina i originalnosti, a da ne pominjemo odličan kasting, čak i najotrcanije priče o super herojima mogu pružiti uživanje ili, u najmanju ruku, bežanje od stvarnosti.
Ali ovog puta, stubovi Iron Fist priče ne daju mnogo toga osim vrlo sporog prikazivaja. Nekada vrlo bogat Rend je centar plitke priče: Pretpostavljalo se da je mrtav 15 godina, kada se vraća na Menhetn da povrati nasledstvo svojih roditelja, za koje se takođe smatralo da su smrtno stradali u padu aviona. Onda dobijamo ponavljanje scena sa likovima koji ne veruju da je Rend u stvari Rend (a poenta te neverice je da je zaboravio da nosi cipele), ali nema previše smisla praviti ovu seriju ako glavni lik nije Rend i ta činjenica pomaže da se razvodni početna napetost i znatiželja serije.

Priča o jednom mladom siročetu koji je pozvan zbog “viših ciljeva” i koji stiče nadprirodne moći je scenario koji je mnogo puta viđen u pop kulturi, ali sve od ‘The Lego Betman Movie’ do skorijih sezona serije ‘Arrow’ postoji dokaz da u pravim rukama, može da se stvori život u toj premisi. Džons je međutim toliko bled i bez harizme u glavnoj ulozi da čovek čezne za scenama u kojima se Džesika Henvik pojavljuje kao instruktor borilačkih veština. Ali Džesika Henvik, koja je opterećena nedopisanom ulogom i kolega Dejvid Venam, koji je bio sjajan u ‘Top of the Lake’, ne mogu osloboditi ovu seriju atmosfere učmalosti, u kojoj krivuda dosada i stalno je obavija.

Zašto ne bi mogla Henvik da bude Zvezda serije Iron Fist? Ili drugi glumac Azijskog porekla? Na kraju krajeva, ono što Džesiku Džons i Luka Kejdža ističe je različit identitet i briga koje protagonisti unose u borbu. Zamislite seriju ‘Iron Fist’ u kojoj jedan Azijat glumi sa velikim prisustvom … i pokušava da povrati svoju poslovnu imperiju od grupe belaca koji mu ne veruju i potcenjuju njegove veštine. Ta vrsta društvenih, političkih i moralnih sukoba između specifičnih likova i kultura moglo bi da pojača dramu – pod pretpostavkom da epizode ne traju beskonačno dugo da bi uspostavile odnose i dileme.

Čak ako možete da stavite sa strane problem prisvajanja kulture – i šunkoruki “Iron Fist” nam neolakšava to imajući u vidu da glavni lik provlači Šaolinsku mudrost i budistička učenja – ova drama o superheroju se čini nebitnom.

“Ako želite da spoznate istinu, onda se ne držite mišljenja”, Rend kaže u jednom trenutku.
Pa, deo ovog angažovanja je da da procenu i istina je da je Iron Fist kao aluminijumska folija za jednokratnu upotrbu.

—–

Maureen Ryan
Kritičar časopisa Variety

Izvor: Variety

Povezani članci